Simptomi

Koje simptome oseća čovek u zoni štetnih zračenja

Deca dok se hrane majčinim mlekom potpuno su zaštićena od štetnih zračenja, što nije slučaj sa majkom. Takože, kod male dece postoji prirodni instikt da se zaštite i sklone od štetnih zračenja. Ako beba, koja se više ne doji, ne zaspi ili plače to znači da na svoj načintraži da se skloni sa tog mesta jer sama nije u stanju. Deca koja se u toku noći bude i plaču, okreću u krevetiću ili se izmiče u jednu stranu, bude posle ponoći, naročito između 2 i 4 sata u jutru, gotovo sigurno govore da ta mesta nisu za njih pogodna, odnosno da se nalaze u zoni štetnih zračenja. Ovakav osećaj smo svi imali dok smo bili deca, ali smo ga vremenom izgubili. Kod odraslih, u zavisnosti od dužine boravka, od sopstvene senzibilnosti i od vrste štetnih zračenja, zatim kojim delom tela spavaju i borave na zonama štetnih zračenja, kao i to da li su izloženi udaru štetnih zračenja sa više mesta i vrsta, ta će se štetnost različito manifestovati.

Najčešći simptomi su sledeći:

Odbojnost prema krevetu, nemiran san, buđenje između 2 i 4 sata u jutru, osećaj većeg zamora kod ustajanja nego kod leganja, stalan zamor, noćne more, jutarnje povraćanje, grčenje u nogama, jače udaranje srca u krevetu, utučenost, uznemirenost, trzaji, mokrenje, hladna stopala, osećaj hladnoće u leđima, škripanje zubila, prerano buđenje, osećaj lažne promaje, ponovljeno kijanje, neobjašnjivi napadi kašlja, tromost, mrzovoljnost, pojačano znojenje, glavobolja i buđenje sa glavoboljom ili bolom u gornjem delu kičme, trenje udova, sušenje usta i dr. Boravak u zoni štetnog zračenja budi skrivene mane tako što slabi deo organizma na kojem deluje i povećava mogućnost oboljenja. Kada žaleći se na ove tegobe odu na kontrolni pregled tamo im saopštavaju da je njihovo zdravstveno stanje dobro, a oni ne znaju šta će sami sa sobom. A kada se požale svojima oni im kažu: ajde nemoj tu da dramiš.
Uticaj štetnog zračenja na domaće životinje je znatan jer su one obično zatvorene ili vezane pa se tako na pr. Kod goveda pojavljuje sterilnost, sporije i teže se tove, zaostaju u prirastu, krave daju manje mlekaprilikom teljenja ne izbacuju posteljicu i oboljevaju od mastitisa. Postoje dokazi prema kojima se 35.000 krava obolelih od mastitisa u 78% slučajeva ukazuje na geopatogene zone kao mogućeg uzročnika. Svinje izložene štetnim zračenjem troše više hrane, čak do 70% da bi dostigle odgovarajuću težinu.

U hladnjačama, rashladnim vitrinama, zamrzivačima, frižiderima, skladištima prehrambene robe, restoranima, bolnicama i školama, prehrambenim proizvodima se znatno smanjuje hranljivost ukoliko se nalaze na zonama štetnog zračenja.
Semenska roba ukoliko se skladišti na zonama štetnog zračenja izgubi i to 40% od svoje klijavosti i smanjuje prinos. Pasulj je najosetljiviji tako da od 100 zrna, samo 4-6 proklija.
U koliko se nalaze na geopatogenim zonama voćeke i sveće se krive, slabo rastu, suše se i daju mali ili nikakav rod.
U Nemačkoj danas ima preko 4.000 arhitekata koji se bave projektovanjem bio-kuća bez štetnog zračenja i do danas u tim kućama još niko nije oboleo od raka.
Bio-kuće su prvo izgrađene u Češkoj pa tek onda u Nemačkoj . Tamo su bio-kuće pokazale svoju opravdanost.